Calaveras County is located
in California on the West Slope of the central Sierra Nevada mountain range,
from approximately 200 feet elevation to about 7000 feet elevation. Many
vegetation zones are represented, from the fields of the Central Valley in the
west to the Conifer Forest in the East (including rivers, streams, lakes,
reservoirs, cities, and farms). Therefore this list includes many species that
are common in one area and absent in another. Some knowledge of habitat
requirements is useful in using this check list. No
attempt has been made to classify species at to habitat other than separating
them into observations & probability above and below 3000 feet elevation
and even here there will be some overlap - especially from year to year.
Season Codes
Spring : March through May
Summer : June through August
Fall: September through November
Winter: December through February
Abundance Codes
Classification is based on
how often an observer can expect to see or hear a species
in suitable habitat during a given season.
C common to abundant (almost
certain to be seen or heard)
F Fairly common (present but may not be seen on every outing)
U Uncommon (not likely to be seen on more that 50% of outings)
R Rare (not likely to be seen more than a few times per season)
I Irregular (may be locally common one year, absent the next)
X Extremely rare, one or two records only, out side of normal range
L Local - species that may
be found fairly commonly in a very localized area
* = confirmed
or probable breeder - real confirmation of nesting is lacking for many of these
so additional reports are needed and appreciated.
*(1) The last nesting record
(and report) for Harlequin Duck was 1976 on Mokelumne
River
above Salt Springs Reservoir (3900')
|
BIRD |
<
3000' |
|
|
|
|
>3000' |
|
|
|
|
|
<=reported or probable at or |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
>=reported or probable at or |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CALAVERAS CO. BIRD LIST |
|
Spring |
Summer |
Fall
|
Winter |
|
Spring |
Summer |
Fall
|
Winter |
|
Red-throated
Loon |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
Pacific
Loon |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Common
Loon |
< |
|
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Pied-billed
Grebe * |
< |
F |
F |
C |
C |
> |
U |
U |
R |
R |
|
Horned
Grebe |
< |
|
|
R |
U |
|
|
|
|
|
|
Red-necked
Grebe |
< |
|
|
X |
X |
|
|
|
|
|
|
Eared
Grebe |
< |
U |
|
U |
U |
> |
R |
R |
R |
|
|
Western
Grebe * |
< |
C |
C |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Clark's
Grebe * |
< |
C |
C |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Blue-footed
Booby |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
American
White Pelican
|
< |
R |
R |
R |
R |
> |
R |
R |
|
|
|
Double-crested
Cormorant |
< |
R |
R |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
American
Bittern |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Great
Blue Heron |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Great
Egret |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
|
|
|
U |
|
Snowy
Egret |
< |
|
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
Green
Heron |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Black-crowned
Night-Heron |
< |
R |
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
White-faced
Ibis |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Turkey
Vulture * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
F |
F |
F |
U |
|
Greater
White-fronted Goose |
< |
X |
|
X |
X |
|
|
|
|
|
|
Snow
Goose |
< |
R |
|
R |
R |
> |
R |
|
|
R |
|
Canada
Goose * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Brant |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Tundra
Swan |
< |
R |
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Wood
Duck * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Gadwall |
< |
U |
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Eurasian
Wigeon |
< |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
American
Wigeon |
< |
F |
|
F |
F |
|
|
|
|
|
|
Mallard
* |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Blue-winged
Teal |
< |
R |
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Cinnamon
Teal |
< |
R |
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Northern
Shoveler |
< |
U |
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Northern
Pintail |
< |
C |
R |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Green-winged
Teal |
< |
R |
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Canvasback |
< |
F |
|
F |
F |
|
|
|
|
|
|
Redhead |
< |
|
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Ring-necked
Duck |
< |
U |
|
F |
F |
> |
U |
|
U |
F |
|
Greater
Scaup |
< |
|
|
X |
X |
|
|
|
|
|
|
Lesser
Scaup |
< |
R |
|
R |
R |
> |
|
|
R |
R |
|
Harlequin
Duck *(1) |
|
|
|
|
|
> |
X |
X |
|
|
|
Surf
Scoter |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Bufflehead |
< |
U |
|
F |
F |
> |
R |
X |
R |
|
|
Common
Goldeneye |
< |
R |
|
U |
U |
> |
|
|
U |
U |
|
Barrow's
Goldeneye |
< |
|
|
|
R |
> |
R |
|
|
R |
|
Hooded
Merganser |
< |
|
|
U |
U |
> |
R |
|
R |
U |
|
Common
Merganser * |
< |
F |
|
F |
F |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Red-breasted
Merganser |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Ruddy
Duck |
< |
F |
|
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Osprey
* |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
R |
R |
R |
|
|
White-tailed
Kite * |
< |
R |
R |
R |
R |
> |
R |
|
|
|
|
Bald
Eagle |
< |
LF |
|
LF |
LF |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Northern
Harrier * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Sharp-shinned
Hawk * |
< |
U |
U |
F |
F |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Cooper's
Hawk * |
< |
U |
U |
F |
F |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Northern
Goshawk * |
|
|
|
|
|
> |
F |
F |
F |
F |
|
Red-shouldered
Hawk * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Swainson's Hawk |
< |
R |
R |
R |
X |
|
|
|
|
|
|
Red-tailed
Hawk * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Ferruginous
Hawk |
< |
U |
|
F |
F |
|
|
|
|
|
|
Rough-legged
Hawk |
< |
U |
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Golden
Eagle * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
U |
U |
U |
U |
|
American
Kestrel * |
< |
C |
C |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Merlin |
< |
|
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Peregrine
Falcon * |
< |
R |
R |
R |
R |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Prairie
Falcon * |
< |
U |
U |
F |
F |
|
|
|
|
|
|
Ring-necked
Pheasant |
< |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blue
Grouse * |
|
|
|
|
|
> |
R |
R |
R |
R |
|
Wild
Turkey * |
< |
F |
F |
F |
F |
|
F |
F |
F |
F |
|
Mountain
Quail * |
< |
R |
R |
R |
R |
> |
F |
F |
F |
F |
|
California
Quail * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Virginia
Rail * |
|
|
|
|
|
> |
R |
U |
R |
|
|
Common
Moorhen * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
American
Coot * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Sandhill Crane |
< |
U |
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Black-bellied
Plover |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Semipalmated Plover |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Killdeer
* |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
R |
|
Black-necked
Stilt |
< |
R |
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
American
Avocet |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Greater
Yellowlegs |
< |
U |
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Lesser
Yellowlegs |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Solitary
Sandpiper |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Spotted
Sandpiper * |
< |
R |
R |
|
|
> |
F |
F |
R |
R |
|
Whimbrel |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
Long-billed
Curlew |
< |
R |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
Marbled
Godwit |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Western
Sandpiper |
< |
|
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Least
Sandpiper |
< |
|
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Dunlin |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Short-billed
Dowitcher |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Long-billed
Dowitcher |
< |
U |
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Common
Snipe |
< |
U |
|
R |
R |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Wilson's
Phalarope |
< |
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Franklin's
Gull |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Bonaparte's
Gull |
< |
R |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
Mew
Gull |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
Ring-billed
Gull |
< |
|
|
U |
U |
|
|
|
|
|
|
California
Gull |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
U |
U |
U |
|
|
Glaucous-winged Gull |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
Herring
Gull |
< |
|
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Thayer's
Gull |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
Western
Gull |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
Caspian
Tern |
< |
|
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
Forster's
Tern |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Black
Tern |
< |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rock
Dove * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Band-tailed
Pigeon * |
< |
R |
R |
R |
R |
> |
F |
C |
F |
F |
|
Mourning
Dove * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Greater
Roadrunner * |
< |
X |
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
Barn
Owl * |
< |
R |
R |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Flammulated Owl * |
< |
X |
X |
|
|
> |
R |
R |
R |
|
|
Western
Screech-owl *
|
< |
R |
R |
R |
R |
> |
U |
F |
U |
U |
|
Great
Horned Owl * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Northern
Pygmy-Owl * |
< |
U |
U |
|
|
> |
F |
F |
F |
F |
|
Burrowing
Owl * |
< |
LF |
LF |
LF |
LF |
|
|
|
|
|
|
Spotted
Owl * |
|
|
|
|
|
> |
U |
U |
U |
U |
|
Long-eared
Owl * |
< |
R |
R |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Short-eared
Owl * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Northern
Saw-whet Owl *
|
< |
R |
R |
|
|
> |
R |
R |
R |
R |
|
Lesser
Nighthawk |
< |
R |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
Common
Nighthawk * |
< |
U |
U |
|
|
> |
U |
U |
R |
|
|
Common
Poorwill * |
< |
U |
U |
|
|
> |
U |
U |
U |
|
|
Black
Swift |
|
|
|
|
|
> |
R |
R |
|
|
|
Vaux's
Swift * |
< |
R |
R |
R |
|
> |
R |
R |
R |
|
|
White-throated
Swift * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
F |
F |
U |
U |
|
Black-chinned
Hummingbird *
|
< |
R |
R |
R |
|
> |
R |
R |
|
|
|
Anna's
Hummingbird *
|
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
F |
U |
|
Calliope
Hummingbird *
|
< |
R |
R |
R |
|
> |
U |
U |
|
|
|
Rufous Hummingbird |
< |
R |
R |
R |
|
> |
U |
F |
U |
|
|
Allen's
Hummingbird |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Belted
Kingfisher * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Lewis's
Woodpecker * |
< |
UI |
RI |
UI |
UI |
> |
RI |
RI |
RI |
RI |
|
Acorn
Woodpecker * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Williamson's
Sapsucker * |
< |
|
|
|
R |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Red-naped Sapsucker |
< |
|
|
|
|
> |
|
|
R |
R |
|
Red-breasted
Sapsucker * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
F |
C |
F |
U |
|
Nuttall's Woodpecker * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Downy
Woodpecker * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Hairy
Woodpecker * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
F |
F |
F |
F |
|
White-headed
Woodpecker * |
|
|
|
|
|
> |
C |
C |
C |
C |
|
Black-backed
Woodpecker * |
|
|
|
|
|
> |
R |
R |
R |
R |
|
Northern
Flicker * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Pileated Woodpecker * |
|
|
|
|
|
> |
F |
F |
F |
F |
|
Olive-sided
Flycatcher * |
< |
U |
U |
R |
|
> |
C |
C |
R |
|
|
Western
Wood-pewee * |
< |
U |
U |
R |
|
> |
C |
C |
R |
|
|
Willow
Flycatcher * |
< |
|
R |
R |
|
> |
U |
U |
|
|
|
Hammond's
Flycatcher * |
|
|
|
|
|
> |
F |
F |
R |
|
|
Dusky
Flycatcher * |
|
|
|
|
|
> |
F |
F |
U |
|
|
Pacific-slope
Flycatcher * |
< |
F |
F |
R |
|
> |
C |
C |
R |
|
|
Black
Phoebe * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Say's
Phoebe |
< |
C |
U |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Ash-throated
Flycatcher * |
< |
F |
F |
U |
|
> |
U |
U |
U |
|
|
Western
Kingbird * |
< |
F |
C |
U |
|
> |
U |
U |
R |
|
|
Loggerhead
Shrike * |
< |
R |
R |
R |
R |
> |
R |
R |
R |
|
|
Cassin's
Vireo * |
< |
F |
C |
F |
|
> |
F |
C |
U |
|
|
Hutton's
Vireo * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Warbling
Vireo * |
< |
U |
U |
|
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Red-eyed
Vireo |
|
|
|
|
|
> |
|
|
X |
|
|
Steller's Jay * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Western
Scrub-jay * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Clark's
Nutcracker * |
|
|
|
|
|
> |
R |
R |
R |
R |
|
Yellow-billed
Magpie * |
< |
C |
C |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
American
Crow * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Common
Raven * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Horned
Lark * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Purple
Martin |
< |
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tree
Swallow * |
< |
C |
C |
U |
|
> |
F |
F |
U |
|
|
Violet-green
Swallow * |
< |
C |
C |
U |
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Northern
Rough-winged Swallow * |
< |
C |
C |
U |
|
> |
F |
F |
R |
|
|
Cliff
Swallow * |
< |
C |
C |
U |
|
> |
F |
F |
U |
|
|
Barn
Swallow * |
< |
C |
C |
U |
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Mountain
Chickadee * |
|
|
|
|
|
> |
C |
C |
C |
C |
|
Chestnut-backed
Chickadee * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Oak
Titmouse * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Bushtit
* |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
F |
C |
F |
F |
|
Red-breasted
Nuthatch * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
C |
C |
C |
C |
|
White-breasted
Nuthatch * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Pygmy
Nuthatch * |
|
|
|
|
|
> |
R |
R |
R |
R |
|
Brown
Creeper * |
< |
|
|
R |
R |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Rock
Wren * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Canyon
Wren * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
C |
U |
U |
|
Bewick's Wren * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
F |
C |
F |
F |
|
House
Wren * |
< |
F |
F |
F |
|
> |
U |
U |
U |
U |
|
Winter
Wren * |
< |
U |
U |
U |
|
> |
F |
F |
F |
F |
|
Marsh
Wren |
< |
R |
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
American
Dipper * |
< |
U |
U |
U |
U |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Golden-crowned
Kinglet * |
< |
R |
R |
R |
U |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Ruby-crowned
Kinglet * |
< |
F |
F |
C |
C |
> |
C |
F |
C |
C |
|
Blue-gray
Gnatcatcher *
|
< |
R |
R |
|
|
> |
U |
U |
U |
|
|
Western
Bluebird * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
|
Mountain
Bluebird * |
< |
R |
R |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Townsend's
Solitaire * |
|
|
|
|
|
> |
U |
F |
U |
U |
|
Swainson's Thrush |
< |
|
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hermit
Thrush * |
< |
U |
R |
U |
U |
> |
F |
F |
U |
U |
|
American
Robin * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Varied
Thrush |
< |
|
|
UI |
UI |
> |
FI |
|
FI |
CI |
|
Wrentit * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Northern
Mockingbird *
|
< |
F |
F |
F |
F |
> |
|
R |
R |
R |
|
Sage
Thrasher |
< |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
California
Thrasher * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
European
Starling * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
American
Pipit |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Cedar
Waxwing |
< |
R |
|
U |
U |
> |
UI |
|
UI |
UI |
|
Phainopepla * |
< |
C |
C |
C |
C |
|
|
|
|
|
|
Orange-crowned
Warbler * |
< |
C |
C |
U |
|
> |
C |
C |
F |
|
|
Nashville
Warbler * |
< |
U |
R |
U |
|
> |
C |
C |
F |
|
|
Yellow
Warbler * |
< |
U |
C |
U |
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Yellow-rumped Warbler * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
F |
|
Black-throated
Gray Warbler *
|
< |
R |
R |
R |
|
> |
C |
C |
F |
|
|
Townsend's
Warbler |
< |
R |
|
R |
R |
> |
R |
|
U |
R |
|
Hermit
Warbler * |
< |
R |
|
|
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Black-and-White
Warbler |
< |
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
MacGillivray's Warbler * |
< |
R |
|
R |
|
> |
C |
C |
F |
|
|
Common
Yellowthroat |
< |
R |
|
R |
|
> |
R |
|
|
|
|
Wilson's
Warbler * |
< |
R |
|
R |
|
> |
F |
C |
F |
|
|
Yellow-breasted
Chat |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Summer
Tanager |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Western
Tanager * |
< |
U |
U |
|
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Green-tailed
Towhee * |
|
|
|
|
|
> |
U |
U |
U |
|
|
Spotted
Towhee * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
California
Towhee * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Rufous-crowned Sparrow * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Chipping
Sparrow * |
< |
R |
R |
R |
|
> |
C |
C |
C |
|
|
Brewer's
Sparrow |
|
|
|
|
|
> |
|
R |
R |
|
|
Black-chinned
Sparrow |
< |
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vesper
Sparrow |
< |
|
|
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Lark
Bunting |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Lark
Sparrow * |
< |
U |
U |
U |
U |
|
|
|
|
|
|
Black-throated
Sparrow |
< |
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
Sage
Sparrow |
< |
R |
R |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
Savannah
Sparrow |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
R |
R |
R |
|
|
Grasshopper
Sparrow * |
< |
R |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
Fox
Sparrow * |
< |
R |
|
R |
|
> |
C |
C |
F |
F |
|
Song
Sparrow * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
F |
|
Lincoln's
Sparrow * |
< |
F |
U |
F |
U |
> |
F |
F |
U |
R |
|
Swamp
Sparrow |
< |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
White-throated
Sparrow |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
White-crowned
Sparrow * |
< |
C |
|
C |
C |
> |
C |
C |
F |
F |
|
Golden-crowned
Sparrow |
< |
R |
|
F |
F |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Dark-eyed
Junco * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
C |
|
Black-headed
Grosbeak * |
< |
F |
F |
U |
|
> |
C |
C |
U |
|
|
Blue
Grosbeak |
< |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lazuli
Bunting * |
< |
R |
R |
|
|
> |
U |
U |
U |
|
|
Red-winged
Blackbird * |
< |
C |
F |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
F |
|
Tricolored
Blackbird * |
< |
C |
F |
C |
C |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Western
Meadowlark * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
R |
R |
R |
R |
|
Yellow-headed
Blackbird |
< |
R |
|
|
|
> |
R |
|
|
|
|
Brewer's
Blackbird * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
C |
C |
C |
F |
|
Great-tailed
Grackle |
< |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brown-Headed
Cowbird * |
< |
F |
F |
R |
R |
> |
F |
F |
R |
|
|
Hooded
Oriole |
< |
R |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bullock's
Oriole * |
< |
F |
F |
|
|
> |
R |
R |
|
|
|
Baltimore
Oriole |
< |
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
Pine
Grosbeak * |
|
|
|
|
|
> |
FI |
FI |
FI |
|
|
Purple
Finch * |
< |
R |
R |
R |
R |
> |
C |
C |
F |
F |
|
Cassin's
Finch * |
< |
R |
|
|
R |
> |
U |
U |
U |
U |
|
House
Finch * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
|
R |
R |
|
|
Red
Crossbill * |
|
|
|
|
|
> |
UI |
UI |
FI |
FI |
|
Pine
Siskin * |
< |
RI |
|
RI |
RI |
> |
FI |
F |
F |
FI |
|
Lesser
Goldfinch * |
< |
F |
F |
F |
F |
> |
F |
F |
F |
U |
|
Lawrence's
Goldfinch * |
< |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
American
Goldfinch |
< |
R |
|
R |
R |
> |
|
R |
R |
R |
|
Evening
Grosbeak * |
< |
R |
R |
R |
|
> |
UI |
UI |
UI |
UI |
|
House
Sparrow * |
< |
C |
C |
C |
C |
> |
U |
U |
U |
U |
This list is based on
reported observations and long time records of many individuals plus various
sources including the check list "Birds of the Stanislaus National
Forest" as compiled by Sy Baldwin August 1995, the "Field Checklist
of the Birds of Yosemite National Park" revised 1983, and the book
"Birds of Yosemite" by David Gaines 1988 and Grinnell & Miller's
"The Distribution of the Birds of California" 1944. Some abundance
codes are probable from references rather than actual observations.
This information was most
recently updated 1/10/04 (with 265 species) by Penelope Bowen, formerly
Calaveras County Coordinator for the American Birding Association's "North
American Birds".
Please send comments,
corrections, suggestions to current coordinator:
John Sterling
email:
ani@cal.net